STENOSELSKABET

Medicinhistorisk Selskab for Fyn og Jylland

Forside Udskriv Kontakt JMHS

MØDER
Årets møder
Tidligere møder


LINKS
Konferencer
Selskaber
Museer
Websites


ARKIV
Tidligere foredrag
Billeder/Fotos
Sygehus historie
Publikationer


BESTYRELSE
Medlemmer
ÆresmedlemmerEnglish
Deutsch

 
MØDER - Årets møder


Dot.jpg (287 bytes) Forår 2020


Forårsprogrammet kan downloades som pdf fil ved at trykke her.

Alle møder i Stenoselskabet holdes på Steno Museet.

OBS! Vi gør opmærksom på, at man ikke bør efterlade noget i de parkerede biler, eller have overdækket bagageafdeling af bilen eller tæpper liggende på en måde, som kan indikere, at de dækker over værdigenstande. Baggrunden for dette er en beklagelig hyppig frekvens af indbrud og dermed smadrede bilruder i parkerede biler i Universitetsparken om aftenen.FORÅRSPROGRAM


Dot.jpg (287 bytes) Onsdag den 19. februar 2020 kl. 19,00

Foredrag ved Hans Buhl, museumsinspektør ved Steno Museet:Det nysgerrige menneske
– på opdagelse i en usynlig verden

Hvordan udstiller man udforskningen af atomernes mikroverden, som åbnede sig for fysikerne i begyndelsen af 1900-tallet? Det kan man opleve et bud på i Steno Museets stadig ret nye videnskabshistoriske udstilling.
Museumsinspektør Hans Buhl vil give en indføring i udstillingen ”Det nysgerrige menneske”, som formidler, hvordan menneskets nysgerrighed efter at forstå den fysiske verden omkring os har ført til utallige opdagelser og opfindelser, som har været med til at forme vores moderne tilværelse. Specielt fokuserer den på udforskningen af stoffets mindste usynlige dele og de redskaber, som er nødvendige for at studere dem. Men udstillingen kommer også ind på de dilemmaer, som kan følge af de nye muligheder. F.eks. at radioaktiv stråling både kan forårsage – og bruges til at behandle – cancer.
-o0o-


Dot.jpg (287 bytes) Onsdag den 29. april 2020 kl. 19.00

Foredrag ved Klaus Larsen, journalist ved Ugeskrift for Læger og forfatter til flere bøger om medicinens historie: 
Lægerne og Danmarks modstandskamp


Klaus Larsens seneste bog, ”Krigere uden våben”, er fortællingen om den markante rolle, lægerne spillede i modstandsbevægelsen. Hvad motiverede dem? Hvorfor var hver ottende læge i Danmark aktiv i modstandskampen? Hvad betød lægernes indsats?
Og ikke mindst: Hvilke etiske dilemmaer stillede kampen en læge over for? Og så var der tiden efter besættelsen: Debatten om lægehjælp (eller ej) til de tyske civile flygtninge. Spørgsmålet om retsopgøret, hvor psykiatere nærmest blev en del af den dømmende magt; om henrettelserne af landssvigerne, hvor læger skulle assistere på retterstedet. Opgøret med de (forholdsvis få) læger, der gik nazisternes ærinde.
Hør foredraget, mød forfatteren, og få mulighed for at købe bogen med rabat.


 

-o0o-


Dot.jpg (287 bytes) Onsdag den 13. maj 2020 kl. 19.00

Generalforsamling i Stenoselskabet

Indkaldelse til generalforsamling

Efterfølgende foredrag ved Peter Bjerregaard, professor, Center for Folkesundhed i Grønland,Departementet for Sundhed, Grønlands Selvstyre og Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet):


Angakkut, kolonibestyrere og speciallæger. Folkesundhed, sygdom og sundhedsvæsen i Grønland fra tidernes morgen til nu


Om udviklingen af det nordatlantiske sundhedsvæsen – baggrund, udfordringer og løsninger.

EFTERÅRSPROGRAM

 
2-2018